مدلسازی عاملبنیان یک روش مدلسازی با رویکرد پایین به بالا است. در این روش محوریت با عاملها1 است. هر کدام از آنها ویژگیهای مخصوص به خود را دارد و در تعامل با دیگری رفتار خاصی را برمیگزیند. مثلاً بازی تکامل اعتماد را ببینید. داخل این بازی، عاملهای مختلفی وجود دارند. رویکرد پایین به بالا به این معنا است که از تعامل این عاملها با یکدیگر است که میتوان دربارهٔ کلیت اعتماد در یک جامعه صحبت کرد.
یک نمونهٔ دیگر از شبیهسازی عاملبنیان، پروژهٔ disEase است که ۵ سال پیش آن را نوشتهام. این پروژه شبیهسازی برای واگیری بیماری در شرایط مختلف است. در این مدل هر بیماری مقادیری مثل احتمال واگیر، احتمال کشندگی و احتمال ایمنی پس از بهبود دارد. بیماریهای مختلف با هم تعامل میکنند و در هر دور آمارهایی از انتشار بیماری در کنار نقشهٔ اصلی به تصویر کشیده میشود. کد کامل این شبیهسازی از اینجا قابل دسترس است.
نمونهٔ کاربردی دیگر شبیهسازی عاملبنیان، فریمورک Matsim است. کاربرد اصلی این فریمورک، شبیهسازی با کمک نمونهگیری از رفتار ماشینها و وسائل نقلیهٔ عمومی برای حس معضل ترافیک و آلودگی هواست. ویدئوی زیر، شبیهسازی ترافیکی شهر پاریس را با متغیرهای مختلفی -مثلاً مسافت طی شده توسط هر عامل- نشان میدهد.
Footnotes
-
Agents: عامل موجودی است که تصمیم میگیرد و عمل میکند. ↩