ابسیدین یک نرم‌افزار قوی ولی حداقلی است. یعنی توسعه‌دهندگان همهٔ حداقل‌های لازم را برای نوشتن و مدیریت دانش در آن قرار داده‌اند. اما جزئیات آن را به خود کاربران واگذار کرده‌اند. یکی از علت‌های آن، تیم نرم‌افزاری کوچک آن1 است. علت دیگر، نیازهای مختلف کاربران است که شاید هیچ‌گاه فرصت پاسخگویی به همهٔ آن‌ها وجود نداشته باشد. چنین عواملی باعث شده که دست کاربران در اعمال تغییر و دستکاری نرم‌افزار باز گذاشته شود تا هر کس بتواند آن را به سلیقهٔ خود دربیاورد.

ما معتقدیم که ابزارها باید با طرز فکر شما سازگار شوند، نه برعکس. به همین دلیل است که ما ابزارهای خود را به گونه ای طراحی می کنیم که بسیار قابل تنظیم و توسعه باشند، بنابراین شما می توانید آنها را مطابق با نیازهای منحصر به فرد خود شکل دهید.
بخشی از مانیفست نرم‌افزار

بخش بزرگی از شخصی‌سازی ابسیدین به دوش پلاگین‌های آن است. پلاگین، ابزاری است که قابلیت‌های جدید به نرم‌افزار اضافه می‌کند یا قابلیت‌های فعلی را بهبود می‌دهد. بسته به نیاز، هر کاربر پلاگین‌های مورد نظرش را نصب می‌کند و تجربه‌ای جدید برای خودش در تعامل با نرم‌افزار خلق می‌کند.

یکی از مشکل‌های اصلی کاربران هنگام شروع به کار با نرم‌افزار، نشناختن پلاگین‌ها و مهم‌تر از آن، نشناختن نیازهای خود است. در حال حاضر بیش از ۲٫۰۰۰ پلاگین برای ابسیدین ساخته شده است. چک کردن تک‌تک آن‌ها چند روز زمان می‌برد. برای همین تصمیم گرفتم که در ادامه، اول پلاگین‌هایی را که خودم استفاده می‌کنم بنویسم و بعد چند پلاگین مشهور دیگر که کار عدهٔ زیادی را راه انداخته را توضیح می‌دهم. در انتها هم راه‌های دیگری برای پیدا کردن پلاگین‌های دیگر معرفی می‌کنم که خودتان هم امکان جست‌وجو داشته باشید.

علیه پلاگین‌های گله‌ای

هیچ‌وقت پشت سر هم پلاگین نصب نکنید. هر پلاگین مشکل خاصی را حل می‌کند یا کار دشواری را ساده‌تر می‌کند. بهتر است اول مشکل خودتان را بدانید و پلاگین مربوط به آن را نصب کنید تا اینکه کلی پلاگین نصب کنید و بعد بخواهید به زور از آن‌ها استفاده کنید.

کار راه‌بندازهای من

این‌ها پلاگین‌هایی هستند که استفاده می‌کنم.

اسمتوضیحات
Editing Toolbarبهترین پلاگین برای تازه‌واردها. این پلاگین مثل نرم‌افزار Word یک نوار از ابزارهای متنی را به محیط ابسیدین اضافه می‌کند و قابلیت‌هایی مثل بُلد یا ایتالیک کردن متن، تغییر رنگ، اضافه کردن هدینگ و… را دارد. علاوه بر این‌ها، شما می‌توانید هر دستور دیگری را هم به آن اضافه کنید. اگر هدف شما فقط رنگی کردن متن است، از پلاگین Painter استفاده کنید.
Tag Wranglerاگر اهل برچسب هستید، این پلاگین ضروری است. کارهایی مثل Rename کردن یکجای برچسب‌ها را انجام می‌دهد.
Callout Managerاین پلاگین برای شما [[زبان مارک‌داون#کال‌اوت[ 2]|کال‌اوت]]‌های اختصاصی با رنگ و آیکون دلخواه می‌سازد.
Callout Suggestionsمکمل پلاگین بالاست. حین نوشتن، به شما لیستی از کال‌اوت‌های موجود را نشان می‌دهد.
Footnote Shortcutیک Shortcut اختصاصی برای اضافه کردن پانوشت به مطلب می‌سازد. عجیب است که هنوز این پلاگین به وارد اصل نرم‌افزار نشده است.
Tidy Footnotesترتیب پانوشت‌ها را مرتب می‌کند. اگر مطالب شما پانوشت دارد، داشتن این پلاگین و پلاگین بالایی واجب است.
Advanced Canvasاشکال مختلف و خطوط گوناگون را به Canvas اضافه می‌کند. منتها ممکن است با Canvasهای قدیمی به مشکل بخورد.
Persian Calendarاگر اهل نوشتن یادداشت‌های روزانه هستید، این پلاگین یک تقویم فارسی برای نوشتن و مدیریت یادداشت‌های روزانه به نرم‌افزار شما اضافه می‌کند.
Custom Framesاین پلاگین قابلیت باز کردن تب‌های مرورگر را در نرم‌افزار مهیا می‌کند. از طریق آن می‌توانید بخشی از نرم‌افزار را با تقویم گوگل، Todoist یا هر سایت کاربردی دیگری پر کنید.
Templaterاگر یادداشت‌هایی برمی‌دارید که از یک قالب یکسان پیروی می‌کنند، این پلاگین را نصب کنید تا به جای دوباره‌کاری، یک قالب بسازید و هر بار فقط با فراخوانی آن استخوان‌بندی متن شکل بگیرد.
Strange New Worldsاین پلاگین نشان می‌دهد که لینک‌های استفاده شده در یادداشت فعلی، به طور کلی چند بار در کل یادداشت‌ها و دقیقاً در کدام یادداشت‌ها استفاده شده‌اند.
Style Settingsاگر اهل نصب تم و زیباسازی نرم‌افزار هستید، با این پلاگین قادر به تغییر همهٔ تنظیمات ممکن تم‌ها خواهید بود.
Iconicاین پلاگین به شما امکان تعویض همهٔ آیکون‌های همه‌جا را می‌دهد.
Remotely Saveبرای سینک کردنِ آنلاین بین چند دستگاه، استفاده از این پلاگین بهترین راه است. آموزش سینک کردن با این پلاگین را اینجا ببینید.
Table of Contentsمثل ورد به متن شما فهرست اضافه می‌کند.
Zotero Integrationزوتِرو مثل اِندنوت نرم‌افزاری برای مدیریت اسناد است. اگر می‌خواهید مقاله و پایان‌نامه بنویسید زوتِرو به شما در مدیریت مقاله‌ها، هایلات کردن متن و رفرنس دادن کمک می‌کند. این پلاگین ارتباط بین ابسیدین و زوتِرو را برقرار می‌کند. برای آموزش یادگیری کار با پلاگین اینجا را ببینید.
List Calloutبا استفاده از این پلاگین می‌توانید موارد مختلف یک لیست را با رنگ‌ها و نمادهای خاصی مشخص کنید. با تجربه‌ای که داشته‌ام، این پلاگین خیلی به کار جلسات و یادداشت‌برداری از کتاب‌ها می‌خورد.
Markdown Exportاین پلاگین به درد فرستادن فایل‌های مارک‌داون به دیگران می‌خورد. همهٔ عکس‌ها و ضمیمه‌ها را در یک پوشه جمع می‌کند.
Inkمخصوص دستگاه‌هایی که قابلیت نوشتن با قلم را دارند.

پلاگین‌های معروفی که استفاده نمی‌کنم

این‌ها پلاگین‌هایی هستند که خیلی‌ها استفاده می‌کنند؛ ولی در بلندمدت احساس نیاز به آن‌ها نکرده‌ام.

اسمتوضیحات
Dataviewمقایسهٔ بین این پلاگین و پلاگین‌های مشابه در این لینک آمده است.
Charts
Quickadd
Tracker
Kanban
Tasksاین پلاگین تجربهٔ یک Task Manager را در سرتاسر Vault شما مهیا می‌کند. علاوه بر قابلیت تسک‌های جدید با تاریخ‌های و اولویت‌های مختلف، قابلیت فراخوانی تسک‌ها -مثل Dataview- از یادداشت‌های دیگر را هم مهیا می‌کند.
Excalidraw

کت‌دوزی از یک دکمه

موقع استفاده از پلاگین‌های مختلف فراموش نکنید که ابسیدین ذاتاً نرم‌افزاری برای یادداشت‌نویسی است. از همان اول قرار نبوده تقویم، Todo List، دیتابیس یا داشبورد باشد. بعید هم هست که در آینده یک تقویم عالی یا دیتابیس بی‌نقص شود. همهٔ پلاگین‌ها تلاش می‌کنند تجربهٔ کاربر را تا حد ممکن به ابزارهای موجود نزدیک کنند. اما در نهایت هرگز نمی‌توانند عیناً همان تجربه را خلق کنند. اگر حس می‌کنید پلاگین داشبورد یا دیتابیس یا هر پلاگین دیگری کار شما را راه نمی‌اندازد، بهتر است بی‌خیال یکپارچگی همهٔ ابزارها شوید و به استفادهٔ همزمان از چند ابزار تن بدهید.

راه‌هایی برای پیدا کردن پلاگین‌های جدید

  • کامل‌ترین دسته‌بندی که از پلاگین‌ها دیده‌ام اینجاست.
  • در سراسر اینترنت مطالبی مثل این پیدا می‌کنید که به صورت فله‌ای پلاگین‌های جدید معرفی کرده‌اند. فقط کافیست عبارتی مثل Best Obsidian Plugins را جستجو کنید.
  • یک راه دیگر، دیدن برنده‌های جایزهٔ بهترین پلاگین سال است. تیم خود نرم‌افزار سالانه رویدادی برگزار می‌کنند و به بهترین پلاگین‌های ساخته شده جایزه می‌دهد. (لیست برنده‌های ۲۰۲۰، ۲۰۲۱، ۲۰۲۲، ۲۰۲۳)
  • یکی از افرادی که منظم پلاگین‌های جدید را معرفی می‌کند، Nuno Campos است. بلاگ مدیوم او هر هفته ۱۰ پلاگین جدید را معرفی می‌کند.
  • یک راه دیگر، مشاهدهٔ استفادهٔ دیگر کاربران از نرم‌افزار هست. هر کاربر بر اساس نیازهایی که داشته است، در بلندمدت آن را با نیازهای خود تطبیق داده است. مثلاً اگر دانشجوی دکترا هستید، شاید دیدن تنظیمات نرم‌افزاری یک دانشجوی دکترای دیگر بیشتر از هر کار دیگری به شما کمک کند. مثلاً این مطلب برای استفاده از نرم‌افزار برای مدیریت عادت‌ها و این ویدئو برای تبدیل آن به ابزار بلاگینگ است.
  • راه دیگر، استفاده از بخش Community Plugins خود نرم‌افزار است.

Footnotes

  1. حدود ۸ نفر در مقابسه با نوشن که حدود ۵۰۰ نفر کارمند دارد.